LesWorking Sweden profil juli

Månadens profil - juli 2020

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, presenterar Lesworking Sweden en lesbisk profil varje månad.


Juli månads profil är Maria Jonsson Escobar, HR-chef med 20 års erfarenhet av HR-frågor inom privat och offentlig sektor, och som tillsammans med en vän driver podden Alla våra lik, där de pratar om livet för två starka kvinnor mitt i livet.


Maria Jonsson Escobar

Vem är Maria Jonsson Escobar?

Jag är en göteborgska som flyttade till Lund för att studera, men också för att hamna i ett nytt sammanhang. Redan tidigt förstod jag att jag var annorlunda, men jag hade inte modet att visa det.

 

Som barn var jag en pojkflicka som älskade att klättra i träd, spela fotboll och göra busiga saker. Omgivningen uppskattade inte alltid min stil, vilket fick mig att, på något sätt, tappa bort mig själv.

 

Som 44-åring fortsätter min resa i att hitta tillbaka till mig själv och bry mig mindre om vad människor tycker. Att utvecklas som person är ett livslångt arbete och jag hoppas att jag blir klokare för varje år som går. I grunden är jag en glad, energisk och humoristisk person, men ibland är livet en utmaning.


Vad har du för sysselsättning?

Jag har alltid varit intresserad av mänskligt beteende, relationer och psykologi, vilket gjorde att jag valde att utbilda mig till personalvetare.

 

Sedan i höstas är jag HR-chef på ett spännande och snabbväxande bolag som stödjer kunder inom industrin gällande produktutveckling. Jag har arbetat med HR-frågor inom privat och offentlig sektor i snart 20 år.

 

Min ambition i mitt arbete är att skapa de bästa förutsättningar för medarbetarna så att de genom sitt engagemang och kompetens kan åstadkomma goda resultat för verksamheten. Om människorna mår bra, mår verksamheten bra. Det kan tyckas lätt, men oj vad mycket arbete som kontinuerligt behöver göras på arbetsplatser.


Kan du berätta lite mer om podden Alla våra lik?

Alla våra lik görs av mig och Sara. Två starka kvinnor som är mitt i livet, bor i Lund, hårt arbetande chefer, mammor. Vi pratar om livet på ett opretentiöst sätt, utan filter, smink eller höga klackar. Jag i ett homosexuellt förhållande och Sara lever ensam med barnen och letar fortfarande efter drömprinsen. Olika sexuella läggningar, men ändå samma utmaningar i livet.


Har det varit svårt för dig som lesbisk kvinna i yrkeslivet?

När jag började min karriär var jag inte öppen med min homosexualitet, så några år kändes det som jag levde ett dubbelliv. En professionell identitet och en privat.

 

När jag träffade min blivande fru Edith kände jag att det var dags att berätta för “alla”. Visst har jag hamnat i ganska märkliga situationer med okunniga frågor och kommentarer från omgivningen, men jag skulle inte påstå att min homosexualitet har påverkat mitt arbetsliv.

 

När vi fick vår son Ludvig blev det ännu viktigare för mig att alltid vara öppen både privat och på arbetet. Sedan några år har jag alltid min regnbågsflagga på mitt arbetsrum, lite som ett statement, både för vem jag är, men också kulturen på arbetsplatsen.


Vad tycker du det bör göras för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Jag tycker att det ni redan gör på olika sätt är fantastiskt. Att på så kort tid har skapat arrangemang och synlighet på viktiga arenor är imponerande. Så småningom hade det varit coolt om ni kunde erbjuda föredrag och workshops för exempelvis ledningsgrupper i syfte att stärka lesbiska kvinnors synlighet på arbetsmarknaden. Det finns så mycket dold kompetens hos lesbiska kvinnor som delvis pga. sin sexualitet inte har rätt nätverk in i sammanhang som domineras av vita heterosexuella män och deras fruar.


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?

Som ung hade jag själv verkligen uppskattat att ha en mentor eller förebild, så varför inte.Har du en lesbisk förebild, behövs det lesbiska förebilder?

Nej, jag har ingen specifik förebild, utan ser mer värdet av att vi alla hjälper varandra att känna oss starka. Naturligtvis imponeras jag av alla dem som har gått före oss i historien och gjort det vi har möjligt genom sin kamp. Även dem som trotsar konservativa värderingar, religion och lagar och vågar vara sig själv i länder där homosexualitet inte är accepterat eller förbjudet enligt lag är fantastiska.


Kan du berätta lite mer om dina aktuella projekt?

Utöver mitt arbete och familjeliv har jag inga särskilda projekt. Jag har podden tillsammans med min vän Sara, men i övrigt trivs jag bra med att hålla mig på hemmaplan. Eftersom jag är gift med en väldigt engagerad kvinna som alltid har massa projekt på gång, så måste ju någon se till att vardagslivet fungerar med hus, barn och hund. På frågan om vem som är man och kvinna i Ediths och min relation, så är jag kvinnan ;-). Hahaha.


Alla våra lik hittar ni på  Soundcloud

Facebook


Vi  tackar Maria för att ha ställt upp och önskar henne lycka till med med podden och viktiga jobb som HR-chef

Foto: Privat