LW Sweden profil September 2020

Månadens profil - september 2020

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, presenterar Lesworking Sweden en lesbisk profil varje månad.


September månads profil är Isabel Enström, utbildad ekolog som jobbar med biologisk mångfald och med ett flerårigt engagemang i föreningsliv, mänskliga rättigheter, miljö och klimat.Isabel Enström

Vem är Isabel Enström?

I februari flyttade jag till Malmö efter 14 år i Visby. Innan det har jag bott i Stockholm.


Jag har länge varit nyfiken på Malmö och har även min partner sedan ett par år här. Det är härligt att vara på samma plats efter att ha pendlat i nästan två år.

Jag har två fantastiska hundar och den ena, Vilja, kom med mig hit från Visby.


Jag har varit engagerad i föreningsliv och för både mänskliga rättigheter, miljö och klimat under merparten av mitt liv. På Gotland var jag med i styrelsen för både RFSL och en annan HBTQ+förening samt var med och startade och arrangerade Gotland Pride ett antal år. Jag har även varit partipolitiskt aktiv under cirka tio år. Att vara gruppledare och ordförande för Miljöpartiet har mycket bestått i att bidra till, och stötta, att engagemanget hos ideella krafter kommer till sin rätt. Jag drivs av, och stimuleras av att arbeta tillsammans med andra för ett gemensamt mål som gynnar många..

Vad har du för sysselsättning?

Jag är utbildad ekolog och jobbar nu hos en miljökonsult. Vårt fokus är på biologisk mångfald i olika projekt och på tillståndsprocesser. Tidigare har jag arbetat med utbildning för hållbar utveckling och med försäljning och marknadsföring. Jag hade också förmånen att få vara heltidspolitiker på Gotland under förra mandatperioden.


Kan du prata mer om dina projekt?

Just nu har jag inga pågående projekt eller ideella engagemang. Jag njuter av att kunna gå långa promenader med min hund Vilja efter jobbet, istället för att gå på kvällsmöten. Det är för mig ovant, men känner jag mig själv rätt så dröjer det nog inte så länge förrän jag hittat något nytt att engagera mig för och i.


Har det  varit svårt för dig som lesbisk kvinna i yrkeslivet?

Jag har varit lyckligt lottad och varit på bra arbetsplatser tillsammans med kollegor där jag alltid känt att jag kunnat vara öppen med vem jag är.

Jag började komma ut med att jag gillade tjejer när jag var 19. Varje persons komma ut-process är ju unik, men under min har jag tacksamt nog, i princip aldrig fått någon negativ reaktion. Ibland har jag kanske valt att inte vara helt öppen i en viss situation, men jag har alltid stått upp för den jag är och idag ser jag det inte längre som att jag behöver komma ut. Jag berättar bara vem jag är. De omgivningar jag haft tur att vara i har självklart underlättat för mig att komma dit.


Vad tycker du det bör göras för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Det är alltid viktigt med förebilder, för att visa på att kan hon/hen så kan jag! Att lesbiska är lika olika som människor i stort, brinner för olika saker och har olika liv och familjekonstellationer är viktigt att visa för att spräcka fördomar. LesWorking är ett viktigt och bra initiativ här. Utöver det tror jag att vi behöver lyfta fram och stötta varandra att ta plats där vi kan, bara genom att vara oss själva och även dela goda exempel och berättelser


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?

Det vill jag gärna vara. Att diskutera olika erfarenheter, strategier och möjligheter i livet är alltid givande. På samma sätt som jag kan bidra så kommer jag garanterat lära mig något nytt själv också.


Har du en lesbisk förebild, behövs det lesbiska förebilder?

Eva Dahlgren har alltid varit en person jag sett upp till. När hon och Efva Attling ingick registrerat partnerskap 1996 gav det mig styrka och mod i min egen process, både att det var ett steg för samkönade par och att det var just Eva.


Vi  tackar Isabel för att ha ställt upp och önskar henne lycka till med alla sina projekt!