profil augusti 2019

Månadens profil - augusti 2019

Sara Benimsson

Vem är Sara Beminsson?

Jag är en kvinna född och uppvuxen i Stockholm, men har även bott i Malmö.

Jag är 27 år och har rötter i Libanon och Sverige. Jag är även konvertit till islam.


Vad har du för sysselsättning?

Jag arbetar i skolan med barn med funktionsnedsättningar. Jag har alltid velat arbeta med människor. Min dröm var att bli journalist, men halkade in i skolvärlden för 6 år sedan och jag trivs otroligt bra med det.


Även om jag möts ständigt av utmaningar i mitt arbetsliv, är det otroligt

givande att få guida eleverna genom deras skolgång så att de har självförtroendet och, framförallt, förutsättningar att klara sig i livet.


På fritiden engagerar jag mig i olika projekt. Jag har två projekt igång varav ett av de är RainbowMuslims.I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, kommer Lesworking Sweden presentera en lesbisk profil varje månad.


Augusti profil i vår serie är Sara Benimsson, den 27-åriga kvinnan som ligger bakom RainbowMuslims, en plattform för HBTQ-musliner som redan har 2000 följare.

Kan du berätta mer om RainbowMuslims?

Det är en plattform för HBTQ muslimer som jag skapade med syfte att utbyta kunskap, bygga broar och kämpa för ett så öppet liv som möjligt för de som antigen bor i Sverige eller kommit hit.


Denna sommar har jag och en annan representant för plattformen åkt runt i Sverige och pratat med olika människor. Vi har bland annat varit på Malmö Pride och Stockholm Pride.


Vi finns även på sociala medier och använder oss främst av Instagram. På vårt Instagram-konto kan man gästposta och dela med sig av sina tankar och sin vardag.


Vi är uppe i snart 2000 följare och över 100 historier som har delats. Dessa har skrivits av personer som har varit offentliga, men även av anonyma.


Har det varit svårt för dig som lesbisk kvinna att genomföra dina projekt?

Ja, tyvärr har de förekommit att folk inte tycker att vi ska existera.


Vissa anser också att jag som kvinna inte ska representera dem, eftersom det inte anses ”vara fint” inom vår kultur. Tyvärr förekommer det från muslimer själva. Det kan också uppfattas som kontroversiellt av vissa att vara hbtq-muslim.


I övrigt har vi tagits väl emot av både människor och media. Vi har fått enormt stöd i vårt arbete och det märks att vi behövs.


Vad tycker du vi bör göra för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Vi måste synas mer, inte bara i Pridesammanhang. Vi bör även diskutera detta i skolan, vilket man gör till en vis del men inte tillräckligt.


För vår del (RainbowMuslims) tror jag även att man måste prata om homosexualitet i arabiskmedia, det förekommer inte så ofta i positiv bemärkelse. Man har hört om män som är homosexuella, men representativiteten av lesbiska kvinnor på exempelvis tv förekommer inte lika ofta.


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning? Ja


Har du en lesbisk förebild?

Jag har faktiskt tyvärr inte det. Men önskar att jag hade det!


Kan du berätta lite mer om dina aktuella projekt?

RainbowMuslims är det mest aktuella just nu och jag arbetar för fullt med att utveckla det. Just nu har vi föreläsningar att se fram emot i bland annat Linköping.

Jag försöker även se till att vi kan komma till ut gymnasieskolor i Stockholm för att föreläsa. Vi har även börjat spela in om RainbowMuslims på arabiska via SVT. Så det är mycket på gång.Vi från Lesworking tackar Sara för allt hon gör för HBTQ-muslimer och önskar henne lycka till i aktuella och framtida projekt!