profil december 2019

Månadens profil - december 2019

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, kommer Lesworking Sweden presentera en lesbisk profil varje månad.


Decembers profil är Maria Törnblomsom delar med sig om sin resa som alkoholberoende, till sitt tillfrisknande och arbetet som behandlare, alkohol- och drogterapeut på Human Gardering.Vem är Maria Törblom?


Jag är fyrtiofyra år och började ett nytt liv för fem år sedan.  Jag växte upp i Varberg, nära havet, på västkusten. Efter studenten flyttade jag till Lund för att studera systemvetenskap.


Alkoholen, och att festa, blev tidigt min första kärlek i livet. Alkoholen dämpade min ångest som jag burit på sedan barnsben. Alkoholen fick mig att må bra – till en början.


Jag kom till insikt om min homosexualitet tidigt under studenttiden, men på grund av den starkt rådande heteronormen i min uppfostran tog det mig tio år att komma ut då jag var livrädd för hur mina föräldrar skulle ta emot det.


Jag träffade min före detta fru några år senare och utåt sett levde vi ett välordnat liv. Men bådas sjuka relation till alkoholen och den psykiska ohälsan den medförde, fick mig att till slut, efter tio år, ta ut skilsmässa.Maria Törnblom

Jag trodde att allt skulle bli bra bara vi skildes, men ett år senare var jag istället på Nämndemansgården Rönneholms kvinnobehandling på grund av mitt alkohol- och tablettmissbruk.


Där och då började jag min resa till mitt nya liv. Jag hade aldrig kunnat drömma om hur mitt tillfrisknande skulle komma att ge mig alla otroliga upplevelser jag fått vara med om de senaste fem åren.


Mitt tillfrisknande har varken varit rakt eller enkelt. Jag har fått jobba, och jobbar, mycket med mig själv. Jag har bland annat genomgått en PTSD-behandling och går regelbundet på tolvstegsmöten.  För två år sedan fick jag möjligheten att börja arbetsträna på en öppenvårdsbehandling i Malmö, Human Gardening,, som erbjuder behandling för alkohol-drog- och spelmissbruk.


Human Gardening har givit mig en utbildning och nu arbetar jag som behandlare, drog- och alkoholterapeut samt är PR- och nätverksansvarig.

 

Jag bor själv i min lägenhet på Spolegatan i Lund och trivs med att bo nära Lunds C, ett stenkast bort till centralstationen som känns som en port ut i världen. Nybliven singel med hopp om att träffa den rätta!

 

Jag känner en enorm tacksamhet till livet och upplever en frihet jag aldrig trodde var möjlig. Att jag sitter här och säger att det är ball att leva nykter och drogfri är häftigt. Ett liv som jag för bara fem år sedan aldrig hade trott på vara möjlig!

 

Idag älskar jag att husera bland kastruller, recept och bakplåtar i köket. Jag är sprallig, men också lugn och eftertänksam. Jag värdesätter humor, ärlighet och ett öppet sinne. Jag försöker applicera ärlighet och ödmjukhet i allt jag föresätter mig. Jag skulle dock gärna bo närmare havet som den västkusttjej jag är. Sol och bad är något jag helst ägnar mig åt under sommaren!


Vad har du för sysselsättning?

Arbetar nu som behandlare, alkohol- och drogterapeut och PR- & nätverksansvarig på Human Gardening i Västra Hamnen, Malmö.

I mitt tidigare liv pluggade jag först till Systemvetare, bytte bana och är utbildad Montessoripedagog och jobbat på förskolor i 17 år.


Kan du berätta mer om Human Gardering?

Att få jobba på Human Gardening är en ynnest. Det beror dels på arbetet med patienterna och dels att jag får möjligheten att föra budskapet vidare: att det finns en lösning att leva nykter, drog- och spelfri.

Vi är två öppet homosexuella i teamet och ett oerhört regnbågsvänligt klimat.

 

Beroendejukdomen är skammens och förnekelsens sjukdom, och jag och Human Gardening brinner för att bryta stigmatiseringen kring den.

 

Det är inte bara den som är beroende som behöver hjälp – även anhöriga, vänner och kollegor.


Har det varit svårt för dig som lesbisk kvinna på arbetsplatser eller i övrig?

Nej, det tycker jag inte. När jag vid 30 års ålder officiellt kom ut, blev jag väldigt väl mottagen på den förskolan jag arbetade på då. Jag blev genast tilldelad posten som genusansvarig då jag helt plötsligt fick representera allt som inte var innanför heteronormen.


Vad tycker du det bör göras för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Jag skulle gärna vilja se fler offentliga lesbiska kvinnor från alla yrkeskategorier som vill dela sin historia! Vi behöver synas mer i dagsljus och ute på våra arbetsplatser. LesWorking ser jag som ett fantastiskt sätt att synliggöra oss i alla verksamheter.


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?

Mer än gärna! Jag hoppas min resa kan vara till hjälp för någon annan.


Har du en lesbisk förebild, behövs det lesbiska förebilder?

Jag har två stycken som jag följer lite extra och som jag lärt känna genom min chef. Det är Beatriz Lopez, Beroendehjälpen och DJ Pamela Leal Vinals, båda från Stockholm. De är själva öppet tillfrisknande beroende och coola, drivkraftiga kvinnor. Det är viktigt för mig att ha kvinnor som går före och lever i den lösningen av beroendesjukdomen som jag lever i och förespråkar!


Kan du berätta lite mer om dina aktuella projekt?

Jag kommer gärna ut till era arbetsplatser eller andra forum och delar min resa och föreläser om beroendesjukdomen och hur man kan tillfriskna från den!

 

Vill ni höra mer om mig, min historia och vad jag håller på med nu så kan ni även lyssna på följande poddar:

 

Alkispodden episod 75

Karins Koloni – När alkoholen tar makten – om festandets baksida

Kunskapsluckan – avsnitt 5 och 6

 

Vill ni veta mer om Human Gardening så följ oss gärna på:

Instagram, LinkedIn, Facebook, Youtube och på www.humangardening.se

 

Maila mig gärna: maria@humangardening.se om du vill veta mer!


Vi tackar Maria som har delat med sig av sin resa och önskar henne lycka till med sitt fantastiska och viktiga arbete på Human Gardering !