Profil februari 2020

Månadens profil - februari 2020

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, presenterar Lesworking Sweden en lesbisk profil varje månad.


Februaris profil är Martina Jarminder, som är ledarskribent och kulturjournalist.


Foto: Privat

Martina Jarminder

Vem är Martina Jarminder?

Som person är jag extremt nyfiken och lever för att lära mig nya saker och är rätt nördig generellt. Jag är sambo med en kockutbildad bög (kan varmt rekommenderas) och en katt med stor personlighet. Jag älskar allt som doftar och smakar gott och ägnar gärna fritiden åt att lära mig mer om det. 


Yrkesmässigt är jag ett långfinger åt alla som hävdar att en humanistisk utbildning är meningslös, vilket jag ofta fick höra under min utbildningstid. Jag har haft nytta av precis allt jag har lärt mig. 


Jag är bra på att få folk att våga prata om svåra och jobbiga saker, ryggmassage och att få bord på restauranger som personalen hävdar är fullbokade. 


Vad har du för sysselsättning?

Jag är politisk redaktör och kulturskribent på Skånska Dagbladet. Jag får betalt för att tycka saker, vilket såklart är ett privilegium.  

Som ledarskribent följer jag svensk och utländsk politik och skriver ledartexter och krönikor om frågor jag tycker är viktiga. Jag rycker också in på kultursidan och skriver bokrecensioner och recenserar musik i ett antal genrer, från Händel till Robyn. Mitt brokiga CV rymmer allt från programredaktör på Stockholms konserthus via operakritiker till pressis på Europaparlamentet. 


Kan du berätta lite mer om hur det är att jobba som journalist?

Som dagstidningsjournalist jobbar man i ett högt tempo och spottar ur sig text, så man måste vara stress- och stryktålig. Man blir extremt otålig och tycker allting ska ske omgående. När jag arbetade på Europaparlamentet kunde saker ta flera dagar och skulle godkännas av ett antal personer med olika åsikter, vilket man kunde bli tokig på.


Den vanligaste frågan jag får är hur man hanterar hat- och hotbrev. Den största faran är att man får en negativ syn på människan, så det är viktigt att komma ihåg att de hatiska inte är representativa för vad folk tycker i allmänhet. Man får lära sig att skratta åt det. 


En av många trevliga saker med att jobba på en lokaltidning är att man får användning för nästan allt man kan, som i mitt fall både politik och kultur, eftersom mitt första skribentjobb var som kulturredaktör. 


Har det varit svårt för dig som lesbisk kvinna i yrkeslivet eller annanstans?

Journalistbranschen är rätt regnbågsvänlig, så egentligen inte. Man får något argt brev här och var. Ett av de roligaste arga breven jag fått handlade om att jag inte hade någon aning om hur homosexuella levde, men det visste homofoben som skrivit brevet, eftersom han hade hört det i ett radioprogram från 1995. 


Det kan vara en fördel att kunna frågan: jag har till exempel hyfsade förutsättningar för att förstå vilka av de politiska partiernas förslag på hbtqia-politik som fungerar och vad som bara är röstfiske. 


Vad tycker du det bör göras för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Att så många som kan är ute på ett så synligt sätt som möjligt. Att vi försöker visa många olika sorters flator i media och vid hbtq-evenemang, så folk får se att vi finns överallt, ser ut på många olika sätt och finns i alla branscher. Ju tryggare din egen situation är, desto större är ditt ansvar att hjälpa andra genom att vara högljudd och synas. 


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?

Absolut.


Har du en lesbisk förebild, behövs det lesbiska förebilder?

En förebild är PR-personligheten och styrelseproffset Helena Westin, som fick mig att förstå min egen roll i att skapa hbtq-vänliga arbetsplatser. Det måste synas ordentligt, så att även den nyanställde och vikarien förstår att detta är en miljö där man kan vara sig själv, utan rädsla. Hon lärde mig att jag inte är ute för min egen skull, utan för den som är mer sårbar. 


Annars är min förebild komikern Kate McKinnon, som förutom att hon är fantastiskt rolig har vägrat infria förväntningar på att hon ska dölja sin sexualitet för karriärens skull och ändå lyckats, utan att kompromissa med sig själv och musikern Brandi Carlile, av samma anledning. 

Förebilder är superviktigt. 


Kan du berätta lite mer om dina aktuella projekt?

Det roligaste projektet jag jobbar med just nu är något av en hemlis, så får återkomma med det :)Vi tackar Martina för att ha ställt upp för en intervju och vi ser fram emot att hon återkommer och berättar om sin hemlis! 


Foto: Privat