Profil juni 2021

Månadens profil - juni 2021

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, presenterar Lesworking Sweden en lesbisk profil varje månad.


Junis  profiler är Theresa Benér och Peggy Eklöf, tillsammans äger de byggföretaget Gnistor och ljus samt bokhandeln Bokvärlden i Malmö.


Foto: Privat

Theresa och Peggy

Vilka är Theresa och Peggy?


Theresa Benér är född och uppväxt i Malmö i de kvarter där bokhandeln ligger, dvs runt Fridhemstorget. Hon har varit verksam som teaterkritiker och kulturskribent sedan 1981 och tycker det är intressant att göra intervjuer och lära sig om människan och kultur. ”Kultur är hur vi definierar och vem vi är” tar hon fram. Theresa har bott i London och i Paris, kom åter till Sverige 2008. Hon älskar böcker och köper dem gärna.


Peggy Eklöf är född i Malmö på Dammfri. Hon älskar frihet. Flyttade som 19 åring ifrån Malmö till Italien där hon studerade till möbeldesigner och arbetade som frilansmöbeldesigner. Det var ett tufft jobb och hon fick lära sig vad konkurrens är. Men det finns många små möbelfabriker i Italien så det är enklare att sälja möbeldesign där än i Sverige. Hon blev vuxen under tiden hon slog sig fram i Italien. ”Jag har varit kreativ hela mitt liv och blir lugn av kreativitet” poängterar hon. Hon tycker även om ordning men inte fyrkantighet. Hon kom tillbaka till Sverige 2000 och blev kvar då hon träffade Theresa.


Peggy gillar att försöka få ihop känslan ett hus/lägenhet ger och kundens intressen i renoveringen. Huset har också en historia och tidsperspektiv att berätta. Att ta ansvar för kundens upplevelser är viktigt istället för att bara tjäna pengar. Peggy har läst mycket under hela livet. Böcker ger frihet och är en resa.


Peggy och Theresa är gifta med varandra sedan 2008. De hade då en romantisk fest som giftermål. Först 2010 gifte de sig formellt. ”Var vi pionjärer?” funderar de (Samkönade äktenskap blev tillåtna i Sverige 2009) ”Vi har varit privilegierade att vi inte behövt kämpa utan blev älskade som par från första stund” tar de fram. 


Vad har de för sysselsättning?

Nu är de båda ägare till två företag som samsas om lokalerna. En effekt är att locka kunder mellan företagen. Böcker och inredning är nytt i bokhandeln som de infört. Det är deras byggföretag som har renoverat lokalerna.

  • Byggföretaget Gnistor och Ljus startade de 2014. Idag har de 6 anställda i detta byggföretag. Företagets showroom flyttar nu från Svedala till Fridhemstorget i Malmö och upptar halva bokhandelns utrymme. Det är Peggy som är ansiktet utåt i detta företag.
  • Bokhandeln vid Fridhemstorget i Malmö som de gett namnet Bokvärlden tog de över i oktober 2020 och har idag 3 anställda. Titta gärna in på deras hemsida bokvaerlden.se för att se vad som händer där. Bokhandeln är Theresas domän. Bokhandeln var konkursmässig när de blåste liv i den och de har ändrat konceptet med ny selektion av böcker. De har utökat sortimentet. Utöver det vanliga sortimentet säljer de klassisk modern europeisk litteratur, kulturessäer och poesi. Man kan även beställa litteratur. Idag finns det så många bra svenska kvinnliga författare och av det skälet är det många böcker i fönstren som är skrivna av kvinnor. När pandemins restriktioner hävts så att man får träffas 50 personer så planerar de att bjuda in författare.Hur det är att jobba med era verksamheter?

Man lär sig hela livet och man bär med sig erfarenheten när man blivit äldre. De har blivit mer trygga och mindre osäkra med åldern. ”Det är lustigt för det är mer på spel nu när vi har anställda och det är vi fullt medvetna om” säger Theresa. ”Det är en otrolig glädje när man får med de anställda på tåget” inflikar Peggy. Bokhandeln ger snabbare kvitton på om de lyckas eller inte medan byggvärlden har längre processer.


Har det varit svårt för er som lesbiska kvinnor i yrkeslivet eller annanstans?

Båda säger nej och tycker att svårigheterna har varit på andra plan. Byggvärlden är en mansdominerad värld och ibland spiller det över om man är kvinna. Men de har valt att underordna sig verksamheten och inte direkt gått ut med vilka de är som personer. Det privata ska inte spela någon roll, då fastnar man i ett fack. I Sverige känner de sig privilegierade och kan leva öppet som ett lesbiskt par. Peggy hade drömmar om att flytta till Marocko men de insåg att då kunde de inte leva ihop som ett par. ”Vad skulle hända då? Tänk om någon av oss blev sjuk!” funderar de.   


Vad tycker ni det bör göras för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Peggy och Theresa resonerar att hur synlig man är beror på var man bor, vilken socialgrupp man tillhör och vilken kultur man är uppväxt i. Vi borde bli bättre på att skapa lesbiska mötesplatser och stötta dem som inte har det så lätt att vara synliga. Ofta är det homosexuella män som syns i TV och även i transdebatten är det de som är födda som män som syns mest.
Yngre personer har blivit bättre på att neutralisera könsaspekten och fråga ”vem är din partner?”

Theresa inflikar att i hennes livslånga engagemang för teater och kultur har det varigt extremt viktigt att frigöra människor i alla dess aspekter. Det är ett proaktivt arbete för mångfald. Inte aktivt gå emot icke tolerans men att dela med sig av det som bor i människor. ”Jag brukar tänka är hon lesbisk? Nej, men hon kan bli, vi är alla potentiella lesbiska då könet inte spelar roll”.


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?

I mån av tid skulle de kunna tänka sig det, men deras tid, som det är idag räcker inte till för det. Men det kan vara en fin idé att bokhandeln Bokvärlden ordnar något tex frukost. Det finns inte så många aktiviteter i Malmö idag för lesbiska.


Har du en lesbisk förebild, behövs det lesbiska förebilder?

Nej, inte direkt.


Theresa: Men det finns två franska kvinnor som drivit bokhandeln ”Shakespear & Co” – Sylvia Beach och Adrianne Monnier som hon kan tänka sig är förebilder. Men även Gertrude Stein och Alice Toklas och deras kulturella salong.


Peggy: Patricia Highsmith tycker jag är bra då hon skrivit om lesbisk kärlek som inte behöver vara olycklig. Men hon är egentligen inte förebild på andra sätt.


Kan ni berätta lite mer om era projekt?

Under 2020 kom Theresa ut med sin första egna bok på deras förlag. Den handlar om Europeisk scenkonst och är den första i en serie som hon tänker fortsätta att publicera. De har också publicerat en kulturskrift på Österlen.

Paret tycker att de kompletterar varandra väldigt bra. När de arbetar i köket tex så halverar deras samverkan arbetsåtergången. Lyhördhet är viktigt. De har roligt tillsammans när de är kreativa. Peggy tar upp att hon inte trott att hon någonsin skulle gifta sig då det skulle beröva henne friheten men med Theresa har hon upptäckt vad det är att känna frihet i ett förhållande. Något som förenar dem är lusten till det kreativa utrymmet som är oerhört betydelsefullt för båda. Tvåsamheten med ett gemensamt kreativt mellanrum där de kan mötas och vågar släppa på restriktioner. När de arbetar och är på arbetsplatsen så går de in i andra roller och förhållandet blir inte lika synligt utan är mer privat.
Vi tackar Therese och peggy för att ha ställt upp för en intervju och vi önskar de lycka med företagandet


Foto: Privat