Profil maj 2020

Månadens profil - maj 2020

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, presenterar Lesworking Sweden en lesbisk profil varje månad.


Majs profil är Beatriz Lopez, beroendeterapeut som har jobbat med beroende och missbruk i över25 år


Foto: Privat

Beatriz Lopez

Vem är Beatriz Lopez?

En nyfiken ambulerande halvspanjorska som just nu sitter i karantän i Spanien för 8:e veckan i rad.


Jag har bott både i Sverige och Spanien och arbetat med olika saker. Under de sista 5 åren har jag äntligen fått till en av mina drömmar: Spanien på vintern och Sverige på sommaren. Det bästa av två världar.


Jag har haft ett minst sagt brokigt liv, eller jag har haft flera liv kan man säga.


Eftersom jag alltid har varit nyfiken och villig att prova nya saker oavsett vad det gäller så blev mitt nuvarande yrkesliv ett resultat av en period i mitt liv där jag fördjupade mig i diverse blandade aktiviteter med massa skoj, adrenalin och även dekadens.


Jag har arbetat med missbruk och beroende i över 25 år och sedan 2010 är jag egen företagare på Beroendehjälpen.


Jag älskar och är beroende av naturen och spenderar gärna mycket tid där. Gärna i vatten kayakandes, dykandes eller bara njutandes. 


Älskar njutning och gör det gärna genom varierande saker som mat, dans, musik, teater, konst, film, resor och umgänge med vänner etc. etc. Horisontalläge eller i rörelse är mina favoritlägen. Status: singel


Vad har du för sysselsättning?

Jag frilansar som beroendeterapeut och far runt i landet på olika behandlingsenheter där det behövs för stunden. Alltifrån öppenvård, traditionella behandlingshem och exklusiva rehabs.


Jag arbetar med både riskbrukare och de som utvecklat beroende. Jag arbetar även med de som är anhöriga till de beroende som ofta glöms bort, och som får konsekvenser på alla områden i livet de också, precis som den beroende.


Eftersom jag är fri, rörlig och flexibel så åker jag även ibland till andra länder för specialuppdrag både med enskilda personer och deras familjer.Jag anpassar och skräddarsyr efter behov. Jag arbetar även med anhöriga till människor med missbruk och par.


Kan du berätta lite mer om hur det är att jobba som beroendeterapeut?

Att jobba med beroende är ett tufft yrke men så otroligt givande. Eftersom beroende är en demokratisk sjukdom som slår överallt och i alla samhällsklasser, så kommer du i kontakt och får ta del av de mest varierade och fascinerande livs historier. På ett otroligt intimt plan.


Jag är ingen som roas av “soff- och gardintugg” som jag brukar kalla det, så mitt jobb är lite som min hobby där jag får ta del av människor på ett djupare plan hela tiden. Att få se alla dessa människor i deras förvandlingsprocess och när dom får hoppet om livet tillbaka är oslagbart och ett privilegium.


Har det varit svårt för dig som lesbisk kvinna i yrkeslivet eller annanstans?

Detta handlar om att berätta om svårigheter eller inte. Alla har olika erfarenheter med sin öppenhet på jobbet eller annanstans.


Jag har aldrig stött på problem för att jag är lesbisk. Jag har en stark tro om att det jag känner inför mig själv, är det som jag “vibbar ut” och får tillbaka. Jag är ok med min sexualitet och brukar säga att jag varken har stått eller kommit ur någon garderob.


Vad tycker du det bör göras för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Jag tycker det här initiativet att synliggöra som Lesworking gör är fantastiskt!


Ett av mina “hobbyprojekt” Hotellhänget Stockholm som jag är del av är också ett sätt att synliggöra lesbiska kvinnor och ta plats i offentliga rummet.


Nätverkande och olika plattformar där man stöttar varandra är viktiga. Där man kan hämta inspiration och stöd från andra. Vi kvinnor behöver stötta varandra över lag. Det är så vi växer. Vi behöver varandra.


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?

Ja, absolut!


Har du en lesbisk förebild, behövs det lesbiska förebilder?

Alla de som står upp för sig själva och sina drömmar. Som inte backar för “gubbväldet” och normen. Dom finns bland mina väninnor och även bland kända kvinnor.


Kan du berätta lite mer om dina aktuella projekt?

I höstas kände jag att det var dags att allt detta jobb som jag gör för andra behandlingsenheter i Sverige kan jag göra för mig själv, och dessutom precis exakt som jag skulle vilja ha det.


Där föddes iden till mitt nya spännande projekt Malaga Recovery som startar i höst. Ett litet exklusivt drömrehab i bergen i södra Spanien där man förutom behandling för sitt beroende och hjälp med en livsstilsförändring, kommer att få det där “lilla extra”, som tex vandringar i den makalösa naturen och strandbesök.


Jag håller även på att starta eller har startat behandling Online för beroende genom mitt företag Beroendehjälpen för de som av någon anledning inte kan eller vill åka iväg på rehab eller öppenvård för sitt missbruk.


Den typiska bilden som de flesta har av någon som missbrukar är ofta en bild av en utslagen person som har hamnat utanför samhället, men majoriteten som har hamnat i beroende eller missbruk är etablerade människor med karriärer, familjer och utåt sett ordnade förhållanden.

Skammen är ofta stor kring missbruk och speciellt för kvinnor. Skammen blir ett hinder som gör att många inte söker hjälp vilket ofta får grava konsekvenser. Och t.o.m. död.


Beroende är en sjukdom och inget att skämmas för. Det går att tillfriskna och komma ur fängelset och isoleringen som beroende innebär. För er som känner igen er eller om ni känner någon som är där. SYNLIGGÖR! Be om hjälp!


Här kan ni läsa lite mer om beroende och mina projekt:

www.beroendehjalpen.se och www.malagarecovery.com


Finns även på Facebook och InstagramVi tackar Beatriz för att ha ställt upp för en intervju och vi önskar henne lycka till med projektet i Spanien och alla framtida projekt


Foto: Privat