I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, kommer Lesworking Sweden presentera en lesbisk profil varje månad.
Novembers profil är Jennie och Razi Kantorp Weglin, som tillsammans driver KRIG.io, en remote digital byrå med en bred kompetens inom Front-end, Back-end, UX, UI i frilanskollektivet och en förkärlek för tillgänglighet och säkerhet på nätet.
Vilka är Jennie och Razi?
Redan efter första dejten förstod vi att vi ville jobba tillsammans. 2014 gifte vi oss och för ungefär ett år sedan lämnade vi Stockholm för att kombinera jobba med självförsörjning på en liten gård i Hälsingland, seriöst mitt ute i ingenstans, och har inte längtat tillbaka.
Vad har ni för sysselsättning?
Vi är webbutvecklare och designers som gör allt från UX (user experience), UI (user interface) till att programmera sidor och applikationer.
Kan ni berätta mer om KRIG.io?
KRIG.io startades på ett initiativ av Razi som från början endast var ett remote kollektiv av frilansare. Gradvis började vi jobba tillsammans inom kollektivet och till slut startades KRIGio AB.
Namnet KRIG kom från idén av att jobba på ett alternativt sätt och inte låta branschen styra oss, utan tvärt om. Vi hade jobbat för andra i branschen ett bra tag och kände att vi YOLO, låt oss testa att flyga själva. Efter att ha suttit hemifrån och på ett frilanskollektiv i stan ca. ett år, så valde vi att jobba några månader under sommaren från vår stuga i Hälsingland. Med bara ett mobilt 4G modem, en varsin hängmatta och till och med utan rinnande vatten, så kom vi fram till att om vi kunde jobba så utan problem, så varför skulle vi sitta och trycka i en lägenhet i Stockholm, där det även är bostadsbrist. Vi behövde inte leta länge tills vi hittade vårt drömhus som vi genast flyttade in både oss och byrån.
Har det varit svårt för er som lesbiska kvinnor att genomföra era projekt?
Nej det är ingenting vi har känt av direkt så. Att vara kvinna däremot känner man av i branschen, speciellt som utvecklare. Som kvinnliga utvecklare finns en indirekt mindre trovärdighet att kunna programmera invecklade tekniska lösningar.
Jennie som har ett förflutet inom modebranschen har däremot upplevt situationer där det blivit lite problematiskt.
“Det var ju inte mitt fel att tre stycken i företaget började dejta andra kvinnor, men det fick jag dock höra att det var mitt fel!” Säger Jennie
Vad tycker ni det bör göras för att synliggöra lesbiska kvinnor?
En sak är väl sådana här initiativ för att synliggöra oss. Det är ju bra att visa att vi kan vara bara vanliga människor, men vanliga jobb som vem annan som helst. Det är viktigt att inkludera alla skikt i samhället och inte fokusera på politisk tillhörighet eller åsikter.
Kan ni tänka er att vara mentorer åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?
Absolut! Vi älskar att kunna hjälpa andra. Vi vet själva hur svårt det kan vara att växa upp i en värld man inte passar in, att komma ut och att hitta kärlek, speciellt när andra saker är väldigt jobbiga medan man brottas med allt annat som tonåring.
Har ni en lesbisk förebild, behövs det lesbiska förebilder?
Som barn och ungdom är det speciellt viktigt att det finns lesbiska förebilder, detta kan även vara fiktiva karaktärer i filmer, serier eller annan populär kultur.
“Ja, vad var livet utan The L Word?!” Säger Razi.
Razi hittade styrka i litteratur och det var väldigt viktigt att ha författare som Mia Lodalen för att känna att man inte är ensam.
“Det var även ÄKTA mäktigt att få jobba med Birgitta Stenberg som är en husgud här hemma innan hon gick bort.” Säger Razi.
Kan ni berätta lite mer om era aktuella projekt?
Vi jobbar ofta med saker som vi tycker är viktiga, exv. jobbar vi med flertal projekt för Djurens Rätt, kvinnojourer, vi har just lanserat ny sajt för fatta.nu
Så kan man väl säga att det har blivit lite av vår nisch att jobba med hjärtefrågor.
Vi tackar Jennie och Razi för att ha ställt upp och vi önskar dem lika till i alla nuvarande och framtida projekt!