profil oktober 2019

Månadens profil - oktober 2019

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, kommer Lesworking Sweden presentera en lesbisk profil varje månad.


Oktobers profil är Edith Escobar,medgrundare till Lesworking Sweden. Edith sitter och har suttit i ett flertal styrelser i organisationer med fokus på HBTQ-frågor. Hon är utbildad till systemvetare och jobbar med IT-integrationer.Edith Escobar

Vem är Edith Escobar?

Någon som måste ha många bollar i luften för att känna sig hel. Jag brukar säga att vila får man göra i graven.

 

Även om jag jobbar inom IT-branschen är det i mitt samhällsengagemang som jag lägger all min passion och mitt hjärta. Jag önskar att dagarna hade 48 timmar så att jag kunde ägna mig 100% åt ideellt arbete för att påverka samhället och hjälpa andra.

 

De senaste 15 åren har jag kombinerat mitt arbete inom IT med styrelsearbete i olika HBTQ-organisationer på både lokal och nationell nivå. Jag har även varit lokalpolitiker i Lund och kan stolt säga att jag är ”mamma” till ett par motioner som gynnat HBTQ-personer.

 

I övrigt är jag lyckligt gift med min Maria och tillsammans har vi sonen Ludvig och vår lilla Frida som är en bichon havanais som stal mitt hjärta så fort vi möttes.Vad har du för sysselsättning?

Jag är som sagt utbildad till systemvetare. Jag jobbar med integrationer mellan olika IT-system, ganska osexigt arbete, men det ger mig den flexibiliteten som jag behöver för att kunna arbeta med mina hjärtefrågor.


Kan du berätta mer om ditt engagemang?

Sedan jag kan minnas har jag engagerat mig i något, som barn och tonåring i scouterna, under studenttiden som volontär i en ungdomsgrupp som hjälpte fattiga i Chile att lära sig att läsa eller lära dem att försörja sig själva via eget hantverksarbete.

 

I många år har jag varit engagerad och jobbat med HBTQ- frågor. Idag koncentrerar jag mig på två saker, RFSL Rådgivningen Skåne där jag sitter i styrelsen och Lesworking Sweden.


Har det varit svårt för dig som lesbisk kvinna i din bransch eller övriga samhället?

På arbetsplatserna där jag har jobbat har jag aldrig haft problem på grund av att jag är lesbisk, men jag erkänner att i början när jag sökte jobb och fick jobb, undvek jag att prata om mitt privatliv. När jag äntligen samlade på mig mod att berätta för chefer och kollegor fick jag alltid ett bra bemötande.

 

Det har däremot varit svårt i min kontakt med vården och andra offentliga aktörer i samband med min roll som en av två mammor till vår pojke. Eftersom det var min fru som födde honom blev jag många gånger ignorerad när vi tog honom till vårdcentralen, även om vi sa att vi båda var hans mammor.

 

Ibland är det svårt att avgöra om det är för att jag är kvinna, invandrare, lesbisk eller för att jag har en stark personlighet som gör att jag blivit dåligt bemött. I övrigt tillhör jag gruppen av de privilegierade som lever ett vanligt svenssonliv.


Vad tycker du vi bör göra för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Vi behöver förebilder och använda olika forum för att lyfta dessa. En förebild behöver inte nödvändigtvis vara en känd lesbisk, det kan vara tjejen som sitter i kassan i mataffären, IT-chefen på det internationella företaget, musikern, undersköterskan, läkaren, egenföretagaren eller studenten. Vi måste ta mer plats i det offentliga rummet och visa oss själva för andra och på det sättet lyfta oss själva och våra frågor.


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?

Definitivt! Jag älskar att dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter. Det behövs dessutom flera tjejer i IT-branschen så om det finns någon som vill veta mer om just det är det bara att kontakta mig.


Har du en lesbisk förebild, behövs det lesbiska förebilder?

Ellen Degeneres. Hon var verkligen modig som kom ut i en tid då det inte var så ”trendigt” att vara en känd lesbisk. För övrigt är många lesbiska kvinnor som jag möter mina förebilder. Alla de som vågat komma ut och står för vilka de är. Genom deras mod visar de vägen för andra.

 

Ja, lesbiska förebilder behövs. Jag kom ut när jag var 25 år i hemlandet Chile. Då trodde jag att jag var den enda kvinnan någonsin som blivit kär i en annan kvinna. Tyvärr sitter det säkert en ung tjej i en liten by i Sverige som också känner sig ensam. Med fler förebilder och fler lesbiska som synliggörs kan vi visa för den unga tjejen att hon inte är ensam.


Kan du berätta lite mer om dina aktuella projekt?

Det ena är mitt styrelseuppdrag i RFSL Rådgivningen Skåne. Jag är verkligen stolt över den organisationen som drivs av oerhört professionella människor som jobbar med HBTQ-hälsa. Mitt uppdrag är att hjälpa till på en strategisk nivå.

 

Det andra är Lesworking Sweden som Micaela och jag startade i mars i år och som sakta men säkert vuxit och börjar bli den plattformen vi ville. Organisationen kan beskrivas som en plattform där professionella lesbiska kvinnor kan dela med sig av sina kunskaper, lyfta varandra och lyfta frågeställningar som känns aktuella. Vi samordnar dessutom Malmös första lesbiska konferens 30:e november. Det känns fantastiskt att kunna göra detta som privata aktörer och med hjälp av fantastiska kvinnor från nätverket som ställer upp och föreläser.