profil september 2019

Månadens profil - september 2019

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, kommer Lesworking Sweden presentera en lesbisk profil varje månad.


Septembers profil är Tina Wilhelmsson, visartist/föreläsare/sexualupplysare med en magisterexamen i politik i botten.


Tina Wilhemsson

Vem är Tina Wilhemsson?

En person som vill vara en del i den feministiska kampen där jag får möta fantastiska människor samtidigt som jag uppskattar, minst lika mycket, att gå hundpromenad hemma i byn med en podd i lurarna.


Jag älskar att turnera lika mycket som jag älskar att komma hem till Maria, packa upp väskan efter en turné och sjunka ner i soffan i morgonrock, med middagen på brickan framför mig.


Vad har du för sysselsättning?

Jag jobbar som turnerande visartist/föreläsare/sexualupplysare med en magisterexamen i politik i botten.


Kan du berätta mer om dina projekt?

Jag ser på mig själv som en folkbildare, främst i frågor gällande jämställdhet och hbtq. Tack vare musiken får jag tillgång till många olika platser, mina scener kan vara allt från en intim visafton till en stor kongress.

 

Jag har utvecklat något jag kallar Visa verkligheten, där jag intervjuar människor om deras verklighet och sen skriver låtar baserade på intervjuerna. Just nu jobbar jag med albumet Visa verkligheten volym 2: QueeRealitet, som handlar om hbtq-personers verklighet. Den 1 december (Världsaidsdagen) släpper jag min nästa singel om Axel som lever med hiv.


Har det varit svårt för dig som lesbisk kvinna att genomföra dina projekt?

Ja. Musikbranschen är snubbig, så även visgenren. En vän och kollega sa till mig en gång ”Det är svårt att jobba som visartist, och jag kan inte ens tänka mig hur svårt det måste vara att jobba som visartist och vara kvinna.”. I musikbranschen, liksom i dom flesta branscher, är det män som sitter på pengar och makt. Män väljer män, så jag som lesbisk, feministisk visartist ligger inte särskilt högt på listan.

 

Att i jobbet möta motstånd både i form av patriarkatet och heteronormen kan ibland vara knäckande, men min lösning är att omge mig med människor som får mig att må bra. Jag tänker ofta på att lägga ner och göra något helt annat, men så kommer kraften och lusten tillbaka. Nu är jag inne på mitt 13e år som artist och börjar bli mer van att hantera märkliga situationer. När män kommer fram till mig och säger att dom inte vill ligga med mig, så säger jag bara att vi är helt överens för jag vill inte ligga med dom heller.


Vad tycker du vi bör göra för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Representation. Patriarkatet osynliggör kvinnor i allmänhet och lesbiska kvinnor i synnerhet. Precis som ni synliggör mig genom den här intervjun så synliggör jag andra lesbiska kvinnor genom min musik.


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?

Självklart. Min sambo är pridegeneral för Ånge Pride och genom det möter vi många unga hbtq-personer och ger dom en trygg plats att mötas på. Det är magiskt.

 

Utöver det så blir ofta kontaktad, framförallt av yngre kvinnor, som vill ha hjälp med att våga tro på sin musik. Det är fint att få ge dom pepp och stöd.


Har du en lesbisk förebild?

Jag har massor. Om jag ska välja en så säger jag Ellen DeGeneres. Jag kan verkligen fastna med att sitta och kolla på hennes youtube-klipp. Jag grät av stolthet och lycka när hon fick frihetsmedalj av Obama.

 

Ja, lesbiska förebilder behövs. Jag kom inte ut som lesbisk förrän jag var 38(!) år. Hade jag haft lesbiska förebilder som ung hade troligtvis mitt liv sett annorlunda ut. I den miljön jag växte upp var inte lesbiska relationer ett alternativ. Ibland kan jag känna lite bitterhet över hur många lesbiska äventyr jag missade i min ungdom och för att inte tala om att mina år som student i Lund hade varit mycket roligare.


Kan du berätta lite mer om dina aktuella projekt?

Alla människor har en berättelse, men jag kan inte skriva låtar om alla. Så jag håller på att ta fram olika produkter med trycket ”Mitt liv är min verklighet” som kan användas för att öppna upp för samtal om just din verklighet.

 

Förutom att jobba med QueerRealitet så turnerar jag bland annat med två olika föreställningar.

 

Raderade kvinnor är en musikalisk historielektion om fantastiska kvinnor som jag anser har blivit raderade ur våra historieböcker i skolan.

 

Visa verkligheten volym 1: Visor på ackord är en hyllning till till kvinnor som jobbat inom svensk industri 1940-70. Musiken och berättelserna i föreställningen är baserade på intervjuer jag gjort med kvinnor som faktiskt jobbade på verkstadsgolvet.


Vi från Lesworking tackar Tina för att visa verkligheten med sin musik och vi ser fram emot hennes nästa singel!


Vill du veta mer om Tina och hennes projekt besök hennes hemsida Tina Wilhemsson