profil juni 2019

Månadens profil - juni 2019

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, kommer Lesworking Sweden presentera en lesbisk profil varje månad.


Junis profil i vår serie är Jeanette Larsson, f.d.polisen som driver Carpe Courage AB.

Jeanette har lång erfarenhet som föreläsare, instruktör och utbildare i ämnen som värdegrund, mångfald och hatbrott.



Jeanette Larsson

Jeanette Larssons välkända föreläsning ”Högt i tak  - men var har vi golvet?” har lyssnats av tusentals människor i hela Sverige. Jeanette berättar med mycket humor och värme om sina erfarenheter som kvinna och gay i en starkt manlig hierarkisk organisation som Polisen, om fördomar, mångfald, civilkurage, ”whistle-blowers” och hjältemod. Föreläsningen är både rolig, sorglig, varm, spännande, berörande och upprörande.


Vem är Jeanette Larsson?

Jag är en singelkvinna i mina bästa år som hela livet levt med kvinnor. Jag kom ut när jag var 17 år gammal. Min senaste och längsta relation varade i 12 år och tog slut för ca 1,5 år sedan.

Redan som ung sökte jag in till Polishögskolan och kom in. Det var spännande 25 år inom poliskåren. De sista åren som polis var jag värdegrundsansvarig och hamnade då i hetluften efter att vid flera tillfällen ha reagerat på fördomsfulla uttalanden inom kåren. Det var bland annat två höga chefer som skrattade åt en transpersons tragiska självmord och ett utbildningsmaterial med de fiktiva namn som innehöll  ”N-ordet”.


Efter att offenligt gått ut i media om händelserna fick jag flera priser i civilkurage, men blev samtidigt utsatt för kraftiga repressalier av mina chefer som såklart höll varandra om ryggen. Det sista jag reagerade på innan jag slutade som polis, var en högt uppsatt chef som utsatt sina kvinnliga kollegor för sexuella trakasserier i över 80 fall.

 

För ca 6 år sedan lämnade Jeanette poliskåren och idag driver hon eget företag med föreläsningar om bland annat om hur det är att vara en ”whistle-blower”, om mångfald och om civilkurage. Hon utbildar även i värdegrundsfrågor, förläser om yttrandefrihet och härskartekniker.


Kan du berätta lite mer om din bakgrund?

Som barn växte jag upp hos två väldigt starka kvinnor. De var systrar, min pappas fastrar och de präglade min uppväxt. En av dem skötte hem och hus, medan den andra arbetade som revisor. Vi bodde i ett stort hus och jag fick hjälpa till med både det ena och det andra.

När jag var 22 år gammal köpte jag mitt första hus. Jag har sedan renoverat både lägenheter och flera hus. Ett av mina stora intressen är att renovera, både hus och möbler. Jag älskar också loppisar!

Sedan några år tillbaka bor jag i ett radhus på Kulladal i Malmö med mina två katter och har ett sommarhus på Sveriges sydligaste udde; Smygehamn. Där tillbringar jag mina somrar. 


Vad har du för sysselsättning?

Numera lever jag och försörjer mig som egen företagare i Carpe Courage AB som jag drivit i ca 7 år nu. Mina uppdragsgivare kan t ex vara olika aktörer inom näringslivet, Försvarsmakten, olika fackförbund, kommunledningar, Svenska Kyrkan, bara för att nämna några.

När jag avslutat mitt mentorsprogram på NyföretagarCentrum Öresund 2014, utsågs jag till ”Årets Nyföretagare” i Malmö. Det var väldigt inspirerande och kul att få ett sådant pris!

Jag är också ledamot i styrelsen för Malmö mot Diskriminering sedan många år tillbaka.

Jag söker gärna nya utmaningar i fler styrelser! Det kan bli lite ensamt ibland att vara ensamarbetare.


Har det varit svårt för dig som lesbisk kvinna att genomföra dina projekt?

De första åren som polis kunde jag inte vara öppen med min läggning. Polisen är en väldigt maskulin organisation med mycket män och muskler. När jag sedan kom ut blev det inte någon större process. Vi var några kvinnor som ”kom ut” ungefär samtidigt och dessutom kunde arbeta på samma polisstation.

I 10 års tid var jag vice ordförande för Gaypoliserna i Sverige och även sveriges representant i den europeiska gaypolisföreningen.


Vad tycker du vi bör göra för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Att nätverka och möta likasinnade är en bra början! Eftersom det inte finns några uttalade mötesplatser för lesbiska kvinnor så behöver vi komma i kontakt med varandra, utbyta erfarenheter och stötta varandra. Les Working är ett jättebra initiativ, tycker jag!


Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som behöver stöd och rådgivning?

Ja, det kan jag absolut tänka mig.


Har du en lesbisk förebild? Behövs det lesbiska förebilder?

Ja, det behövs! När Eva och Efva kom ut så gjorde de en stor insats för den lesbiska världen!

Det var självklart inte så enkelt att vara öppen med sin läggning i forna dagar. Vi blev ju inte ”lagliga” förrän 1944 och ”friskförklarade” 1979, men det finns några modiga som är väl värda att nämna:
- Ester Blenda Nordström, som var en fantastiskt modig kvinna. En utställning om henne pågår just nu på Skarhults Slott. Se den!
- Selma Lagerlöf
- Karin Boye


Kan du berätta lite mer om dina aktuella projekt?

Jag har gjort en relativt ny föreläsning om Härskartekniker. Det är väldigt roligt att få syn på olika saker som vi alla gör och säger, oftast för att, omedvetet eller medvetet, uppnå ett syfte.

 

Vi från Lesworking ser fram emot kommande föreläsningar av en av våra lesbiska genier!