profil maj 2019

Månadens profil -maj 2019

I vårt arbete med att synliggöra lesbiska professionella kvinnor, kommer Lesworking Sweden presentera en lesbisk profil varje månad.


Vi börjar vår serie med Malmös högaktuella Gudrun Hauksdottir som nyligen blivit anställd som projektledare för Malmö Pride och World Pride. Hon driver även Hotellhänget som är en AW/fest för alla som är lesbiska kvinnor, icke-binära, kvinnor eller transpersoner.

Gudrun Hauksdottir

Vem är Gudrun Hauksdottir?

Jag är en isländska med fötterna på jorden som jobbat arslet av mig för att göra det jag älskar att göra, att jobba med kultur och underhållning. Att leda olika kulturprojekt, driva och genomföra dessa.


Jag är en kvinna som älskar min familj, vänner, livet, Malmö och Sverige.

Jag har en dotter och tre barnbarn och jag kan säga att min familj har första och andra plats i mitt liv, sedan kommer mina vänner och efter det allt annat.

 

Gudrun är väldigt stolt över sitt isländska ursprung, säger hon själv. Hela arbetslivet har hon sysslat med det hon älskar, nämligen kultur och underhållning.

 

Kan du berätta lite mer om din bakgrund?

Jag kommer från Island där kvinnor har en hög status i samhället. Jag flyttade till Sverige vid 20 årsålder, vid 25 år började jag spela gitarr och började några år senare på Musikhögskolan och sedan dess har jag sysslat med det jag älskar och är bäst på.

 


Vad har du för sysselsättning?

Jag är kultur och nöjesentreprenör. Jag har arrangerat och drivit egna projekt och även projektleder andras, men oavsett,  lägger jag ingen prestige i den titeln jag kan ha. Jag tycker om att styra och inspirera andra att göra sitt bästa! Men i varje projekt är jag beredd att göra allt från att slänga soporna till att få ihop budget och få ihop hela programmet. Det finns ingen plats för snobbism i det jag gör.

 

Har det varit svårt för dig som lesbisk kvinna att genomföra dina projekt? Är du lesbisk förresten?

Hahaha, ja, jag är lesbisk och väldigt stolt. Märkligt nog har det aldrig  varit nån större fokus på att jag är lesbisk eller skrivits så mycket om det i olika intervjuerna jag medverkat i.


Som sagt, jag kommer från ett land där kvinnor har en hög status i samhället så sedan jag flyttade till Sverige och började mitt arbetsliv har jag aldrig tänkt på det. Jag kan heller inte påstå att jag känt någon motstånd eller känt mig behandlad annorlunda i mina roller på grund av att jag är kvinna eller lesbisk.  Men jag är väl medveten om hur det varit eller är för andra och att det inte alltid är eller känns lika lätt om man är kvinna och lesbisk.

 

Vad tycker du vi bör göra för att synliggöra lesbiska kvinnor?

Jag tycker att man behöver synliggöra kvinnor överhuvudtaget och genom det kan man synliggöra lesbiska kvinnor på köpet. För lesbiska behöver vi olika nätverk, pusha varandra, lyfta lesbiska förebilder och se till att vi tar större plats.

 

Kan du tänka dig att vara mentor åt andra lesbiska som vill gå in i din bransch?

Definitivt! Mentorskap är något som jag gärna kan tänka mig att ta på mig. Det görs på många andra områden och med positiva resultat. Jag hade kunnat bli mentor åt unga lesbiska tjejer som kommer efter oss.

 

Har du en lesbisk förebild? Behövs det lesbiska förebilder?

Dolly Parton! Fast hon är inte lesbisk! Annars en ny artist, Janelle Monáe och jag har många fler som jag inte kan komma på just nu.


Och ja, lesbiska förebilder behövs det definitivt på olika ställen, med olika roller, från olika branscher.

 

Kan du berätta lite mer om dina aktuella projekt?

Absolut!

Jag kan börja med Hotellhänget. Konceptet har funnits sedan länge i Stockholm och i Göteborg och jag har hela tiden funderat på ”Tänk om någon gjorde det i Malmö”. I februari i år DJ:ade jag på hotellhänget i Stockholm och det kändes så bra! Vilken känsla! Så jag bestämde mig för att driva det i Malmö så jag kom hem, kontaktade MJS,  Malmös härligaste klubb och nu har vi redan kört vid två tillfällen. Detta är bara början.


Och så Malmö Pride och World Pride. Jag känner en oerhörd stolthet över att ha fått frågan att leda det här projektet och kunna jobba för HBTQ-rörelsen känns oerhört stort och kul.


Årets upplaga kommer att bli kortare, tätare och med en kontinuitet. Det kommer att bli som en av de bästa av bästa övriga festivaler i Malmö gällande innehåll, struktur och känsla. Man ska kunna andas pride i hela staden!

 

Vi från Lesworking ser fram emot Malmö Pride som i år leds av en av våra lesbiska genier!